星期三, 7月 13, 2016

開始我的鹼性人生


話咁快就黎到7月,上半個2016年好似發生左好多事,又好似冇乜做過野咁。由去年12月開始,家中發生嘅事到我生病、手術、休養,家中加入新成員,轉工,再投入新工作。仿忽我嘅2016先至係剛剛開始。

回顧呢半年,我最大得著一定係成功輕左廿磅,由事發前嘅124磅,去到終極105磅。其實要經過呢半年嘅經歷先可以減到呢廿磅係一d都唔Healthy,不過咁難得輕左緊係唔好比佢肥返啦。要健康keep fit先由飲食著手,自己做左好多study,知道身體過酸會令身體抵抗力下降,引起好多病痛架,鹼性飲食其實有好多好處,仲可以增加細胞記憶,造成「吃不胖」體質。

總刮黎講,鹼性飲食可以好簡單用「多菜少肉」去概括。大部份嘅蔬果呀豆呀都係偏鹼,就算係唔係鹼,都只不過係中度或偏酸。不過肉就唔同,由中至極酸都有。所以,平常飲食,吸收到酸係大大多過鹼架。對我黎講多菜少肉一d都唔難,住跟唐安麒嘅健康飲食法,keep fit 其實好簡單。

太酸其實唔只對內臟骨頭有影響,仲其實會影響我地全身,包括皮膚。整體抵抗力下降,皮膚實係首當其中中招嘅一個organ。加上空氣污染,要皮膚唔壞都幾難。






世界乜都講平衡嘅,所以身體太酸或太鹼都唔一定係好事,由其係保護我地人體嘅皮膚,只要pH 值平衡,肌膚得以強化,健康更強韌,咁就可以抵禦外來侵襲啦。

VICHY 係我近來接觸過對皮膚pH平衡有幫助嘅護膚品。(真。護膚)
佢嘅皇牌溫泉水入面已經有成 15 種稀有礦物質同微量元素,每公升溫泉水含5.1g 礦物質,對平衡皮膚pH值起到好大功效,從而強化屏障令肌膚再生。

Link: https://www.youtube.com/watch?v=gV7LD6_7H0g

呢排天氣時乾時濕,時曬時陰。係呢個超唔平衡嘅狀態,真係要特別注意一下。
VICHY皇牌 AQUALIA THERMAL 溫泉礦物保濕系列其實之前都有用過,前公司的「生日盒」入面部份小禮物就係下面其中2支,今日終於可以全SET試啦。



VICHY火山礦物溫泉水 皇牌產品唔洗多講,佢係一支有豐富礦物質成份嘅補水噴霧。一日隔唔中用下佢幫皮膚沖一沖電,抵抗污染環境嘅侵害,紓緩敏感,促進肌膚細胞再生。我用佢好似食補品咁,一日3次,每次2秒打圈圍住面部四周噴。用後皮膚唔會乾,精神一震~


溫泉礦物活水循環保濕精華 呢個第一次用,佢除左有皇牌火山礦物溫泉水成份之外,仲加入左動力水活因子,增加皮膚嘅吸水能力,激發活水循環,令全面肌膚瞬間水潤平衡。


精華質地好潤好細,豐富養份被
火山礦物溫泉水重重包全,肉眼都可見。借礦物溫泉水將養份深入帶到肌膚最底層。一下子,就被皮膚吸收晒啦。





溫泉礦物清爽保濕啫喱 一直都好愛用嘅產品之一,喜歡佢因為佢比一般保濕啫喱更滋潤。(唔係得個「爽」字)。新配方加入冰感原素,可為肌膚降溫,紓緩敏感,修愎受損皮膚,改善粗糙,keep 住肌膚48小時保濕



個人用法,最鐘意用佢黎mix BB cream, 由於我慣左BB cream開左就要一口氣用完先再開新嘅,但一年四季用同一支BB cream 未必啱,夏天就係要補水清爽,加埋溫泉礦物清爽保濕啫喱 令BB cream 冇咁厚之餘,仲令水份大增,keep 住皮膚全日唔油唔爽,平衡肌膚水油值,個底妝仲keep 到全日添。





火山溫泉 SPA 睡眠面膜 佢係我嘅晚霜No. 2。晚上開住冷氣瞓,晚霜都唔知夠比皮膚吸定夠乾空氣吸。加多一層火山溫泉 SPA 睡眠面膜喺面,佢有高濃度透明質酸,雙倍鎖住水分,加埋礦物溫泉水,深入滲透補水,全晚都唔洗再怕肌膚水份被冷氣吸乾啦~



2016下半年願望,希望可以keep 住一日比一日fit & 靚,直到永遠,阿門~





----------------------------------------------
Follow Me on Gi C Life
wengichow@gmail.com


-------------------------------------------

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...