星期四, 12月 17, 2009

萬眾期待 嘔心瀝血 -- 28/26 我的瘦身大法


先要多謝咁多美人十卜~~ 實在, 減肥 keep fit 乃女人既終生使命.

而呢個topic 對所有年齡層及階層既美人黎講都係一樣吸引~

 
唔講咁多廢話~ 先比大家睇下我d肥相.... 慘不忍睹.... (本圖並無任何加工, 無拉橫禁扁!!!)

 
肥胖原因...
肥胖原因有好多, 當中賀爾蒙肥胖同水腫相信係為我地帶黎最大既困擾.
賀爾蒙肥胖多數指黎M前既水腫, 亦可能指藥物引致既賀爾蒙失調.
減肥藥就係其中之一, 親身經歷過既有'消X丸', 食個陣係好好, 真係減到好多磅, 腰同坐圍都細左.
點知一停左就黎料啦!!!!!! 腫得好勁~~ 個陣要日日不停飲花茶去水, 直至賀爾蒙功能正常返先冇事呀.
花茶: 玫瑰花+金盞花... 中藥房幾蚊就有一大包, 姐妹們可以share 買~
 
所以, 我真心咁忠告大家, 減肥藥咪亂食, 食個陣你就覺得好好, 過左一陣就開始冇料到, 到你停食左你就知~~ 死.....
如果你食緊既個d係扶助減肥既產品如蟹殼素(控制收油量) 或 酵素, 淨腸瘦 (可令腸道健康), 呢d我就唔會反對既~
其實減肥在於消除體內多途脂肪, 自稱唔洗做運動, 唔洗節食, 淨減個d, 你就要考慮下啦.
始終, 每個人既體質唔到, 人地用左食左work 既產品, 對你黎講可能係無益有害架~ 千萬唔好弄巧成拙呢~
 
我的減肥法...
跑...
其實減肥又真係唔多唔少都要郁下既. 唔講唔覺, 原來我已經keep 住跑左3年架啦.
每星期不少過2次帶氧運動 (如跑步, 游水等) 每次40分鐘. 再加少少weight lifting.
我明白好多sis都擔心會跑粗對腳. 我既心得係.. 慢跑同細步d, 等burn fat 既速度快過train muscle 既速度, 咁就唔會粗腳, 體力亦唔會消耗得咁快, 冇咁辛苦呢~ 你信我啦, 你會愛上跑步的~
如果你係唔能夠跑既人, 就要跑步機既幫手, 試下行上斜丫. set incline 10, speed 6. (剛開始運動既你可以由 incline 9, speed 5 開始) 好work, 排好多汗架~
另一點大家一定要記住, 一定要食完飯先運動.
唔係講笑, 我話就話跑左3年, 頭2年都係跑完先食個便餐, 以為食得輕便d就冇事. sorry 錯晒!!!!!!
呢頭排完水, 個頭就吸收返晒, 體重就係咁keep 住唔減lu.
d肉係firm左, 不過體重就冇減過.. 重要水腫得好勁...灰...
 

食療 - 早餐
身邊有好多減肥既朋友都會skip 餐減肥, 其實我自己都會, 有時唔餓, skip一餐兩餐冇所謂既.
不過就千萬唔好skip 早餐, 感覺上早餐係多餘, 其實佢先係最重要~~
資料顯示, skip 早餐會令新陳代謝律減10%per day, 直接影響卡路里既消耗.
即: 明明運動左100個卡路里, 但實際上只減左90個卡路里, 好唔抵架~~
 
另一主要環節就係食療.. 其實我都提過好多次架啦~~ 就係香蕉早餐減肥法.
http://hk.myblog.yahoo.com/gi-blog/index?l=f&id=23
由磅數減到去126磅之後, 無論點做運動磅數都冇再減過, 但自食左香蕉療法後, 感覺上好似幫我破左中間道牆咁.
食左半個月蕉加運動. 一下只就瘦落黎, 一共drop左7磅, 重完全冇反彈tim~
 

上健身房
練肌肉都係一個幾重要既環節, 就算個人瘦左, 不過d肉鬆泡泡都係唔好睇架麻~
先做25分鐘帶氧運動, 令身體warm up (頭20分鐘係warm up, 打後就開始消脂架啦, 所以盡可能keep 到45分鐘啦)


再針對身體部位去做出唔同既training, 每次4set, 每set 20下. 每set中間可以休息半分鐘.
下面係我常做既training, 因為club house 唔可以影相, 我只可以係屋企demo比大家睇. ^^
先要準備一個1kg既啞令/或注滿水既樽都可以, 慢慢可以加到1.5kg 的, 我平日係gym 就係用1.5kg 架啦~


見圖識字, 好簡單~~




腹部training 我就會扭呼拉圈, 我唔善於sit up, 次次用既力都唔啱 =.=" 好易扭傷架.
扭呼拉圈時, 動作向前後都可以train 到腹肌, 向左右就可以減鬼祟肉


大脾同pat pat就更加易, 睇住宮心計黎做唔知會唔會好d架呢~~


記住先令肌肉warm up 再做training, 效果會好d架~~ (沖涼都可以令肌肉warm up 架呢, 如果你自認好懶, 你可以用沖涼當warm up, 總好過無~)
網上太多唔正確既training 方法, 大家要小心. 有機會先再同大家分析啦. 因為又係一段好長既理論..
 
介口心理學...
我知道好多sis都有"為食"既問題, 心理上黎睇, 人為食係因為係正餐時得唔到口感上既滿足.
有可能係正餐已經食到好飽, 不過心理上未滿足, 所以感到肚餓. 又想搵野食. 所以, 正餐既質數係非常重要啦~~
你可以安排喜歡既食物係正餐入面~ 但不可過量. 滿足感在於質數並不是分量啦~~ 我之所以介到零食就係咁解lor~

就算真係好口痕要食零食, 記住先飲一杯水, 等身體唔好吸收咁多零食上既脂肪呀.
 

28/26, 從前的28腰 VS 現在的26腰
足足用左4日時間去出呢個post, 希望你地真係用得著啦, (而希望我既小小付出能夠賺到你地既支持啦)
其實我重有好多心得架 (如: 焗sauna 需知, 減士啤太呀), 下次見面可以同大家分享一下.
等我學下人地, 著返條舊褲影張相先~~ 出文前最後一磅 114磅 (我係167cm高的)


個人瘦左真係好興奮架, 我要繼續加油, 好多地方都等緊我去改善呢~~
你地都係呀, 我得, 你地都得架~~加油~~


http://www.theztyle.com/blog/space.php?uid=409&do=blog&id=19926


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...